Google оцифрує понад 100 тис. стародруків

Google сделает цифровые копии старых книг

Компанія Google оцифрує понад 100 тис. стародруків бельгійського міста Антверпен. Про це повідомляють на блозі компанії.

25 тис. ранніх стародруків зберігаються у Plantin-Moretus Museum, що міститься в будинку, у якому в середині 16 століття було засноване видавництво. Зіткнувшись із релігійною нетерпимістю і уникнувши переслідувань, засновник видавництва — Крістоф Плантін — зумів позначити Антверпен на мапі як видавничий центр. Після смерті Пластіна, його друкарська справа передавалася з покоління в покоління.

Зараз у будинку існує музей. Відвідувачі Антверпена можуть пройтися кімнатами, де жила і працювала родина, а дослідники можуть заглибитися в рукописи колекції, книги, архіви та оригінальні відбитки.

Google планує оцифрувати понад 32 тис. книжок із музею, а також 60 тис. видань, які зберігаються у Hendrik Conscience Heritage Library. Загалом буде оцифровано понад 100 тис. міжнародних праць, опублікованих з 16 по 19 ст. У найближчі роки вони з’являться у вільному доступі через Google Books та бібліотечні каталоги обидвох установ.

Відскановані томи, на які уже не поширюється дія авторського права, будуть доступні для повнотекстового пошуку, це означає, що дослідники і звичайні читачі зможуть легко та швидко їх знайти.

Оцифрування розпочнуть на початку 2021 року, що дасть змогу і компанії Google, і місту запустити проєкт і налагодити логістичні процеси. Очікують, що процес, який здійснюватимуть у Європейському центрі оцифрування, займе щонайменше три роки.

старинный текст

Google Books — сервіс, який дозволяє повнотекстовий пошук всередині книжок та журналів, які компанія Google сканує та розміщує у своїй базі даних. Проєкт запустили ще в 2004-му році. В його межах Google співпрацює з більш ніж 40 науковими бібліотеками та 30 тисячами видавництв. Його мета – систематизувати все знання, накопичене у книжках, і зробити його доступнішим більшій кількості людей.

Раніше ми повідомляли, що записники відомого мислителя, винахідника, художника Леонардо да Вінчі оцифрували й виклали у вільний доступ.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *